Cabine stralen

Gritstralen is een oppervlaktevoorbehandeling waarbij een medium, het straalmiddel, door middel van perslucht wordt geblazen tegen een oppervlakte. De persluchtdruk, alsmede de hoeveelheid straalmiddel, is hierbij aanpasbaar naar het type object. Het medium is heel divers maar in basis onderscheiden we metallische (ferro) en niet metallische straalmiddelen (non ferro). Bij Straal- en Coatingsbedrijf Noord Nederland gebruiken we beide soorten. Voor koolstofstalen ondergronden gebruiken we het recyclebare metallische straalmiddel (scherpkantig gietijzergrit) en voor bijvoorbeeld RVS niet metallische middelen zoals glasparel, zand en excellent grit.

Met deze voorbehandelingen verwijderen we corrosie, verflagen en walshuid en/of  creëren we hechting ten behoeve van een aan te brengen verfsysteem.

Het stralen gebeurd in een afgesloten cabine van circa 17 x 6 x 6, waarbij de lucht constant wordt afgezogen middels een patroonfilters installatie. De medewerkers dragen hun persoonlijke beschermingsmiddelen en krijgen constant extern perslucht aangevoerd in de speciale straalhelm.

IMG_8980

Reinheid & ruwheid

Afhankelijk van het aangeleverde werkstuk, specificatie van de klant en verfleveranciers worden van te voren de parameters vastgesteld voor het stralen. Meestal is dit bij koolstof staal SA2.5, maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij hittebestendige systemen of bij schooperen en TSA, wordt er zilverblank SA3 gestraald. Naast reinheid is het te creëren oppervlakte ruwheid een essentieel onderdeel van stralen. Ook deze RZ en RA waarden worden specifiek meegegeven aan de stralers en uiteraard wordt alles beproefd door middel van metingen.

Mobiel conserveren

Zijn uw objecten te groot of niet transportabel dan komen wij naar u toe. Onze afdeling mobiel conserveren is in staat om objecten van klein tot groot vakkundig bij u op locatie te stralen en te beschermen.