Thermisch gespoten lagen (TZA & TSA)

Schooperen of metalliseren (TZA) is een oude methodiek voor het aanbrengen van een zink of een zinklegering (zink/Aluminium 85/15). Via een vlamspuitpistool wordt een zinkdraad gesmolten en door middel van lucht gelijkmatig over het te behandelen oppervlak geblazen. Voor het verbrandingsproces van de draad wordt zuurstof en propaangas gebruikt om zo een temperatuur van circa 2.500 graden Celcius te creƫren. Bij SCNN beschikken we over een ARC elektrische vlambooginstallatie die ons ook de mogelijkheden biedt om Thermal Spray Aluminium (TSA) aan te brengen.

Thermisch gespoten lagen worden veelal aangebracht in combinatie met coatingsystemen, het zogenaamde duplexsysteem. Trailers, hekwerken en leidingen worden bij SCNN met deze systemen behandeld. Uit veel onderzoeken blijkt dat thermisch aangebrachte lagen de meest duurzame oplossing biedt voor corrosie onder isolatie. Bij TSA worden levensduurverwachtingen geschat op wel meer dan 50 jaar.

Voorwaarde bij het aanbrengen van thermische lagen is de meest perfecte voorbehandeling. Bij SCNN nemen we alleen genoegen met een de juiste oppervlaktereinheid (SA3), oppervlakteruwheid en de laagst mogelijke dust-rate. Alleen deze werkwijze zorgt voor een goede basis voor de TZA of TSA.

Life cycle costs

De aanvankelijke kosten van de coatingtoepassing zijn klein in vergelijking met de onderhoudskosten gedurende de levensduur van de constructie. Met een goed aangebrachte thermisch gespoten laag zullen er significant minder onderhoud intervallen hoeven plaats te vinden. Ook waar een mechanische beschadiging de coating heeft beschadigd, kan de thermische laag nog jarenlange bescherming bieden. Internationaal zijn er honderden historische casestudies over TZA van bruggen, leidingen, tanks en constructies, die in veel gevallen meer als 30 jaar geen noemenswaardig onderhoud hebben gehad.

In de shop of on-site

SCNN biedt u de mogelijkheid voor het aanbrengen van thermische lagen op onze locatie in Veendam. Wij kunnen u ons dienstenpakket, eventueel met de gehele voorbehandeling, ook on-site aanbieden.